|
Чи варто інженеру вкладатися в сертифікацію LEAN
|
|
| serhiikovalski | Дата: Вторник, 18.11.2025, 23:25 | Сообщение # 1 |
|
Сержант
Статус: Offline
| Знаєте, я от довго думав, чи є взагалі сенс інженеру лізти в ці всі пояси LEAN. Роботи і так по горло, а ще вчити методики, які ніби як усі хвалять, але ти не впевнений, чи воно реально працює. Але потім мене добив момент, коли ми на заводі втратили майже два дні через якусь дурну затримку на етапі пакування, і я зрозумів, що щось реально з процесами не так. Тоді й задумався, може, люди йдуть на LEAN не просто за сертифікатом, а щоб не топтатися на місці?
|
| |
|
|
| viktorkoroviak | Дата: Вторник, 18.11.2025, 23:29 | Сообщение # 2 |
|
Рядовой
| У мене така сама історія була, тільки в сервісному відділі. Начальство роками кричало про «оптимізацію», але все трималося на ентузіазмі людей і латанні дірок. Я пішов на навчання чисто з цікавості, думав, що половина буде теорія ні про що. А потім виявилося, що навіть прості інструменти на кшталт аналізу втрат реально міняють роботу. Це не про «статус», а про те, що ти починаєш бачити процеси як живий організм, а не купу хаотичних задач.
|
| |
|
|
| yuriy_hrynevsky7674 | Дата: Вторник, 18.11.2025, 23:41 | Сообщение # 3 |
|
Сержант
| Я теж довго сумнівався, але вирішив пройти міжнародну сертифікацію IIBLC, бо в нас у компанії якраз вводили lean-проєкти. Спершу думав, що буде суцільна бюрократія, але програма виявилась дуже практичною та зрозумілою. Там усе подають нормальною мовою, а не як у книжках на 500 сторінок. Ось тут є інформація про сертифікацію в КРОК: https://bs.krok.edu.ua/sertifikacija/sertifikacija-lean-iiblcr/ Після неї ти реально починаєш бачити, де в тебе зайві рухи, де зливи часу і як прибрати частину хаосу без революцій у команді. Я після курсу підтягнув один процес на виробництві, і навіть скептики сказали, що зміни видно. Мені здається, що для інженера це одна з тих інвестицій, які повертаються не миттєво, але дуже відчутно.
|
| |
|
|
| serhiikovalski | Дата: Вторник, 18.11.2025, 23:43 | Сообщение # 4 |
|
Сержант
| Так, у мене теж це відчуття, що без системного підходу ти просто бігаєш між пожежами. А коли починаєш копати глибше, бачиш, що половина проблем взагалі не про людей, а про процес. І тут якраз не завадить сторонній погляд і структура, бо сам інколи застрягаєш у рутині.
|
| |
|
|
| yuriy_hrynevsky7674 | Дата: Вторник, 18.11.2025, 23:44 | Сообщение # 5 |
|
Сержант
| Ну і ще момент — коли ти говориш з начальством або іншими підрозділами мовою фактів і методик, з тобою інакше розмовляють. Це прямо відчувається. Та й чесно кажучи, приємно, коли твоя робота починає давати результат не на рівні «мені здається», а на рівні цифр.
|
| |
|
|